2 października 2010

Zrazy drobiowe i puree z pieczarek


 
POTRZEBUJEMY:

-500 g piersi z kurczaka
-500 g pieczarek
-2 średnie cebule
-2 łyżki jogurtu nat. 
-2 łyżki serka homogenizowanego

przyprawy 
pół kostki rosołowej 
papryka słodka i ostra
zioła prowansalskie
pieprz 
odrobinę soli
sos sojowy ciemny
posiekana pietruszka
papryczka chili konserwowa (jak lubimy ogniste jedzonko )


WYKONANIE:

Pieczarki kroimy na pół, a każda połówkę na 4 części. Pokrojone grzyby wrzucamy do rondelka i zalewamy połowa szkl. wody. Lekko solimy i mocno pieprzymy. Przykrywamy pokrywką i dusimy.  W tym czasie kroimy pierś w grube plastry i rozbijamy tłuczkiem do mięsa- dosyć cienko. Powstałe kotlety układamy blisko siebie i posypujemy obficie ziołami i papryką słodką. Mieszamy lekko grzyby drewnianą łyżką, kruszymy pół kostki rosołowej i dodajemy sos sojowy i jeszcze trochę pieprzu- przykrywamy i dalej dusimy.

Na patelni z odrobiną wody podduszamy pokrojoną w kostkę cebule. Przykryty garnek z grzybami odstawiamy z kuchenki. Na każdy kotlet kładziemy max. łyżeczkę cebuli i zawijamy- jeżeli się rozpada, to używamy wykałaczki. Gdy mamy gotowe wszystkie zrazy to resztę cebuli wrzucamy do sosu, a zrazy układamy na patelni i przypiekamy z każdej str. W tym czasie możemy miksować blenderem grzyby, dodajemy do nich papryke ostra , zioła, sos sojowy serek i jogurt, jeżeli lubimy mocno ostre dania to siekamy papryczkę chili konserwową i dalej miksujemy do uzyskania aksamitnej "papki".

Do zrazów dolewamy trochę wody i pod przykryciem dusimy ok. 5-10 min ( ja rozkroiłam największego zraza i spr czy mięso jest upieczone). Wykładamy na talerz zrazy i możemy polać je puree lub dołożyć je z boku mięsa. Ja dodałam jeszcze ogórki. Na koniec posypujemy posiekaną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz