24 października 2010

Placki z mięsem i pieczarkami




POTRZEBUJEMY:

mięso
250 g mięsa mielonego wołowego
kilka pieczarek
pół cebuli
łyżeczka przecieru pomidorowego 

placki 
łyżeczkę skrobi
2 łyżki białka sojowego w proszku
2 jajka
ok. 1/3 szkl. mleka
2 łyżeczki otrąb owsianych
2 łyżeczki otrąb pszennych

sos
2-3 łyżki serka homo
2-3 łyżki jogurtu nat.
ząbek czosnku
czosnek granulowany
szczypta soli
pieprz 

do mięsa i placków przyprawy, pietruszka do ozdoby 


WYKONANIE:

Najpierw placki, składniki oprócz mleka mieszamy i powoli rozcieńczamy mlekiem do jednolitej masy, dodajemy odrobinę soli, sporo pieprzu, zioła prowansalskie, szczyptę słodkiej papryki. Smażymy około 2 średniej wielkości placki- naleśniki. Wykrajamy szkl. okrągłe placuszki.

Mięso wrzucamy na patelnie z pokrojonymi pieczarkami i cebulą, zalewamy ok. szkl. wody,przyprawiamy, u mnie przyprawa do farszu mięsnego i paprykami słodką i ostrą, oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy to wszystko aż wyparuje większość wody. dodajemy łyżeczkę przecieru pomidorowego.

Na każdy placek kładziemy farsz i sos ( wymieszane składniki) i na wierzch pietruszkę


SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz