15 października 2010

Pasta z tuńczyka -sobotnie śniadanie


Dzisiaj serwuję na śniadanko bułkę z pasta z tuńczyka,
smacznego życzę :)


Przygotowujemy:

pasta

3 ugotowane jajka
1 korniszona
puszkę tuńczyka w sosie własnym
1 serek wiejski
1 naturalny jogurt
sól pieprz

bułka 

2 łyżki otrębów
1 jajko 
ok. pół łyżeczki płaskiej proszku do pieczenia
1 łyżkę jogurtu naturalnego
sól 
pieprz

Wykonanie: 

Najpierw bułka: wszystkie składniki mieszamy w małej miseczce i wstawiamy do mikrofali na 3-4 min ( zależy jaką macie max. moc mikrofali, ja mam 650 i piekłam 4 min), wyciągamy i studzimy na ściereczce-żeby odparowała. Teraz czas na pastę: odcedzamy na sitku tuńczyka, siekamy bardzo drobno jajka, kroimy w kosteczkę  korniszona, dodajemy tuńczyka, serek wiejski i mieszamy, dolewamy tyle jogurtu, żeby sie dobrze mieszało i zrobiła nam się jednolita ale gęsta pasta. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przekrajany bułkę, nakładamy całkiem sporo pasty a na wierzch po plasterku korniszona.




1 komentarz:

  1. Lubię pastę tuńczykowo-jajeczną. Pyszna jest też jajeczna z pieczarkami - spróbuj kiedyś :).
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń