15 października 2010

Mus cytrynowy


* 2 łyżki płaskie żelatyny
*pół cytryny
* 1 jajko
*2 łyzki stołowe słodzika w proszku
* 250 g twarogu

Masakrujemy twaróg blenderem. Ścieramy skórkę cytryny na małych oczkach. wyciskamy sok z cytryny. Oddzielamy białko od żółtka. Żelatynę zalewamy mała ilością goracej wodą, tak zeby się łatwo mieszało i się rozpuściła. Do zółtka dodać część słodziku, skórkę cytryny, łyżkę zmasakrowanego blenderem wcześniej twarogu. Zmiksowac mikserem by uzyskac bladożółtą, jednolita masę. Wlać to do rondelka i podgrzewac 2 min. ( uważamy żeby nam sie nie "usmażyło" ). Zdjąc z ognia i wymieszać z żelatyną. Reszte twarogu miksujemy z połową wyciśnietego soku z cytryny. Białko ubijamy na sztywną piane i na końcu dodajemy słodzik i jeszcze trochę ubijamy. Delikatnie łączymy białka z masą, sprawdzamy czy dosyć słodkie i ewentualnie dosładzamy według uznania ( ja ost. dosłodziłam, to zależy od wielkości cytryny i ilości dodanego soku). Wlewamy do szklanek i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny- aż stężeje. 


1 komentarz:

  1. Też go robiłam :) osobiście wolałabym np czekoladowy, ale może być ;)

    OdpowiedzUsuń