POTRZEBUJEMY:
ciasto
- 4 jajka
- dwie łyżeczki kakao
- kilka kropel aromatu waniliowego
- czubata łyżeczka serwatki w proszku lub mleka w proszku
- dwie żyłki otrębów owsianych
- słodzik
(ja chyba dałam 13 pastylek - posmakujcie gotową masę do ciasta)
krem
- 300- 350 g serka homogenizowanego
-1 żółtko
-3 białka
-słodzik (dałam chyba 20 pastylek)
-aromat waniliowy
- 2 łyżki żelatyny z malutkim czubkiem
WYKONANIE:
Nastawiamy piekarnik na 180- 200 st. W kubku w małej ilości wody rozpuszczamy żelatynę-zostawiamy żeby ostygła. Robimy ciasto: w dużej misce ubijamy białka oddzielone od żółtek, w drugiej żółtka mieszamy z reszta składników. Delikatnie dodajemy białka i mieszamy. Wlewamy na prostokątną blachę ( ja używam dużej prostokątnej- normalnej do ciast, ale papier wykładam tak na 2/3 jej i zaginam- powstaje mniejszy prostokąt) i pieczemy około 15 minut.
W czasie pieczenia robimy krem: Białka ubijamy. Żółtko i resztę składników dokładnie miksujemy. dodajemy rozpuszczoną wcześniej,już chłodniejszą, żelatynę -mieszamy i na koniec dodajemy piane z białek i mieszamy do połączenia konsystencji.
Ciasto kroimy na pół i wkładamy cześć do pudełka plastikowego- dosyć wysokie powinno być. Skrapiamy KILKOMA kroplami soku z cytryny- naprawdę nie przesadzajcie. wylewamy krem i przykrywamy druga częścią ciasta. Wkładamy do lodówki na noc lub do stężenia masy. Wyciągamy ciasto i kładziemy na talerz.
Możemy dodatkowo zrobić gorzką polewę: łyżeczka błonnika kakaowego firmy MICRA lub kakao,6 pastylek słodzika i olej parafinowy do uzyskania konsystencji płynnej polewy- nie radze smakować "na samo"- z ciastem smakuje ok :)
Wygląda smakowicie :) Mam jedno pytanie: czy otręby trzeba zmielić?
OdpowiedzUsuńA jakiego słodzika używasz? Bo te z aspartamu (a najczęściej te właśnie są w sprzedaży) w temperaturze powyżej 105 stopni Celsjusza stają się toksyczne. :/ Więc mało to zdrowe.
OdpowiedzUsuńDieta Dukana generalnie zdrowa nie jest, a w swojej ksiazce Dukan zaleca tylko aspartam, wiec powienien byc asprtam... :/.
OdpowiedzUsuń