27 października 2010

Zapiekanka proteinowa

Co za dziwne połączenie.. owoce morza i ... szynka.



Potrzebujemy:

pół paczki owoców morza
8-10 plastrów chudej szynki
125 g twarogu
jeden serek wiejski (150g)
pół puszki tuńczyka w sosie własnym
przyprawy

Wykonanie:

owoce morza i tuńczyka wrzucamy na patelnie i podlewamy ok. 3/4 szkl. wody. Porządnie przyprawiamy ziołami i papryką ostrą i słodką. Dodajemy pieprz i troche sosu sojowego. Dusimy do miękkosci. Wyłaczamy palnik i dodajemy twaróg- rozgniatamy, mieszając widelcem. Szynke podpiekamy na patelni bez tłuszczu i lekko posypujemy papryką i pieprzem. wkładamy farsz do każdego plastra szynki i zginamy plaster na pół, ciasno układając jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Wszystko posypujemy ziołami prowansalskimi i przykrywamy serkiem wiejskim i wstawiamy do piekarnika na wysoką temp. i czekamy az serek sie rozpusci i zapiekanka puści wode- niestety bez skrobii tak już jest.




1 komentarz: