30 września 2010

Dukanowe batony muesli

Nadal nie są idealnie jak CORNY ale pracuje nad tym , zmieszam w odbrym kierunku- chrupią!



POTRZEBUJEMY:
( na 8 batoników, czyli 4 porcje)

- 8 łyżek otrębów owsianych
-słodzik ( 13 pastylek)
- aromat waniliowy
- 2 jajka
- 1 łyżeczka kakao- lub jak lubimy wiecej


WYKONANIE:

Na dnie miski rozgniatamy słodzik, wsypujemy otreby, aromat i żółtka-oddzielone od białek. Mieszmy, moze sie wydawac, ze jest to stanowczo za sucha mieszanka, ale własnie taka ma być. Białko ubijamy i delikatnie mieszamy z reszta do całkowitego połączenia sie składników. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy batoniki, gdy zużyjemy połowe masy, to do reszty dosypujemy kakao, jeżeli nie lubimy nawet lekko gorzkich rzeczy to mozna dosłodzic- posmakujcie. Formujemy reszte batoników i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 120- 170 st. Pieczemy do twardości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz