Dzisiaj mam dzień skrobiowy więc oto takie pyszności przygotowałam:
POTRZEBUJEMY:
1 szkl. makaronu razowego świderki lub rurki
pół szkl. mleka
3/4 szkl. gorącej wody
1/2 kostki rosołowej
250 g mięsa mielonego wołowego
2 jajka
2- 3 plastry sera Ementalera
troche serka wiejskiego (niekoniecznie)
cebula
łyżeczka skrobi kukurydzianej
WYKONANIE:
Mięso smażymy na patelni z cebulką, doprawiamy np. sosem sojowym i przyprawą meksykańską. Na dnie foremek ( ja mam 2 duże salaterki i 2 mniejsze jak na zdjęciu, weźcie jakie macie, najpierw 4 a potem najwyżej jak zostaną składniki to więcej) układamy po kilka surowych makaroników (5-6) na wierzch układamy mięsko i znowu kilka makaroników.
Sos: mleko zagotowujemy z kostką rosołową i przyprawiamy ziołami prowansalskimi , ostra i słodką papryką. dodajemy wodę i skrobię kukurydzianą . Rozbijamy jajka i wlewamy do sosu- mocno mieszamy. Zalewamy składniki w foremce sosem, ewentualnie kładziemy łyżeczkę serka wiejskiego i przykrywamy połową plastra sera. Przykrywamy folią aluminiową tak by nie dotykała sera.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy 20 min, potem odkrywamy folię zwiększamy nieco temp. i jeszcze pieczemy 5-10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz