150-200 g piersi z kurczaka
pół cebuli
kilka pomidorków koktajlowych
1 średnią paprykę czerwoną
kilka kawałków papryczki japanelo (mam ze słoika, już pokrojone)
jedną, dużą, łagodną papryczkę chili (mam ze słoiczka)
kilka łyżek soku pomidorowego (niekoniecznie)
1/4 kostki rosołowej
łyżkę koncentratu pomidorowego-lub mniej
dwie łyżeczki mleka płynnego
przyprawy
pieprz
słodka papryka w proszku
curry
kilka kropel sosu sojowego
przyprawa do shoarmy (kebaba)
WYKONANIE:
Pokrojoną pierś i cebule poddusić w garnuszku w mniej więcej połowie szklanki wody. dodać kostke rosową pokruszoną. Potem po kolei kroić i dorzucać reszte składników. Dolać sok pomidorowy, potem przecier, przyprawić każdą z przypraw- mniej więcej po dwie szczypty- jak kto lubi. i na końcu gdy juz zdejmiemy z palnika- mleko w płynie- złagodzi troszkę potrawę. Smacznego życzę- małe ostrzeżenie: ostra papryczka japanelo rozgrzewa nasz brzuszek od środka :)
Trochę takie a'la leczo z kurczakiem :) i to zdaje się troszkę na ostro - jak dla mnie rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńmasz rację, że to coś w rodzaju a'la lecza.
OdpowiedzUsuń