18 września 2010

Czekoladowo- wiśniowy krem do smarowania

Do chlebka dukanowo i zwykłego chleba- dla innych domowników. Uwielbiam połączenie kwaśnych wiśni i czekolady..


PRZYGOTOWUJEMY:

5 łyżek mleka w proszku
2 łyżki kakao

2-3 łyżek słodzika w proszku lub 5-6 pastylek
2-4 łyżek mleka 0%
100g serka homogenizowanego

ciut aromatu  waniliowego
2 saszetki herbaty wiśniowej 
trochę kwasku cytrynowego

WYKONANIE:

Herbatki zaparzamy w dosłownie odrobinie wrzątku- tak żeby zalało saszetki na dnie szklanki. Przykrywamy talerzykiem do zaparzenia. Wszystkie składniki orpócz kwasku mieszamy w miseczce i odpowiednio dodajemy, gdy za rzadkie mleka w proszku lub kakao, gdy za gęste to mleka w płynie- ma być takie kremowe. Wyciskamy torebki herbaty i dodajemy kwasku do uzyskanej esencji- zależnie od lubianej przez nas kwaskowatości. Dodajemy do czekoladowego kremu i wstawiamy do lodówki.. 

Smarujemy naleśniki lub cokolwiek, albo jemy łyżeczką gdy mamy doła- Smacznego! 

2 komentarze:

  1. świetny pomysł z herbatą, na pewno pyszne z dukanowymi naleśnikami...:D
    i mała uwaga: kakao się nie odmienia :) to znaczy dodajemy kakao, więcej kakao, rozmawiamy o kakao ;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń