21 września 2010

DUKANOWY Blok czekoladowy







POTRZEBUJEMY:


ciasto 
3 łyżki kakao
15 tabletek słodziku
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
ok 75 g twarogu
5 łyżek mleka w proszku ( ja dałam 3 serwatki, 2 mleka)
3 jaja (białka i żółtka osobno)
szczyptę sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  i magiczny składnik: jeden surowy starty drobniutko burak ;)

polewa 
3 łyżki parafiny ciekłej
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka jogurtu 
5 tabletek słodziku 
troszkę mleka w proszku jezeli chcemy mleczna polewe ( ja chciałam gorzką mieć) 

WYKONANIE:

Żółtka miksujemy z mlekiem w proszku, dodajemy twaróg, jogurt, kakao, słodzik, proszek i sodę. Miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy buraka.Białka ubijamy na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z masą. przelewamy do foremki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni. Sprawdzamy patyczkiem aż będzie czysty. Czekamy aż wystygnie w tym czasie mieszamy w miseczce składniki na polewę, aż zrobi sie jednolita masa. Polewamy ciasto i wstawiamy do lodówki (parafina dodana do polewy powinna sprawić, że polewa lekko zastygnie) Smacznego ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz