27 listopada 2010

Nadziewana papryka

A ja dalej nadziewam :)


Potrzeba:

1 kg mięsa mielonego
2 spore garści pieczarek (posiekać)
6 papryk
2 małe papryczki chilli

Wykonanie:

Pieczarki podsmażamy na patelni z pieprzem i solą i podlewamy odrobiną wody od czasu do czasu.  Gdy pieczarki są na patelni to przygotowujemy paprykę. Potrzeba żaroodporne naczynie na 6 papryk.Od każdej papryki odcinamy "wieczko"- ostrożnie. Nie wyrzucamy go!  wydrążamy pestki i środek papryk. Do grzybów dorzucamy mięso i mocno przyprawiamy (użyłam przyprawy do mięsa mielonego, pieprzu, słodkiej papryki w proszku i 3-4 łyżek przecieru pomidorowego) i dokładamy posiekaną drobniutko chilli. Gdy mięso się usmaży to faszerujemy papryki, przykrywamy "wieczkiem paprykowym" i układamy w naczyniu żaroodpornym. 


Wskazówka: gdy nie zużyjemy całego farszu, a nie ma już papryk to mozna wydrążyć miąższ z pomidorów i nadziac pomidory- ja tak zrobiłam i wyszły całkiem smaczne :)

3 komentarze:

  1. nadziewane warzywa bardzo lubię, szczególnie z aromatyczną oliwą lub gęstym sosem

    OdpowiedzUsuń
  2. przykro mi ale w mojej wersji nie ma ani kropli oliwy.

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne, dietetyczne i na ostro!!!

    OdpowiedzUsuń