3 listopada 2010

Orzechowe ciastka

Idąc "za ciosem", pora na dalsze eksperymenty z orzechowym aromatem.
Na raz mozemy zjeść połowe.


Potrzebujemy:
2 żółtka
3 białka
4 łyżki otrebów
1 łyżke czekoladowego bialka w proszku lub jak nie mamy to mleka w proszku
łyżeczke kakao
łyżke błonnika czekoladowego ( lub jeszcze troche kakao)
słodzik do smaku
serek homogenizowany 200-250 g

Wykonanie:
Białka ubijamy z odrobiną soli , a reszte składników miksujemy ze sobą. dodajemy ostrożnie piane z białek i dosładzamy w razie potrzeby. rozkładamy łyżeką na blache wyłożona papierem do pieczenia i wstawiamy na około 15-20 min (trzeba zaglądać) na 180-200 stopni.



4 komentarze:

  1. Czy ciasteczka można skleić po dwa np. nutellą?

    OdpowiedzUsuń
  2. myślę, ze można, ale stracą swoją kruchość, chyba,ze zjesz na bieżąco. ja jadłam maczając w serku homo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, jakie ładne Ci te ciasteczka wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wyglądają! mają taką apetyczną, lśniącą skorupkę :)

    OdpowiedzUsuń