11 listopada 2010

Orzechowa chmurka z mikrofali


Szybkie ciasto z mikro ;]



POTRZEBA:

na jeden spód: ( u mnie są dwa )
2 jajka
łyżeczke proszku do pieczenia
łyżeczke kakao
2 czuuuubate łyżki białka czekoladowego w proszku --> post "Czarodziejskie produkty"
2 łyżki z czubkiem serka homo
4 pastylki słodziku rozgniecione

na krem:
600 g twarogu  
(moze być normalny z kostki lub serek homo lub wiejski-co tam macie, łącznie ma być 600 g) 
2 łyżki zelatyny 
4 białka
około 20 tabletek słodzika
aromat orzechowy


WYKONANIE:

Spód: w płaskim okrągłym naczyniu lub plastikowym pudełku mieszamy wszystkie składniki (długo aż bedzie jednolita masa) i wstawiamy do mikro na 5 min na moc : 650 Potem wyciągamy i wykładamy na ściereczkę , można lekko nożem obrys ciasta podważyć-lepiej się odkleja. Robimy jeszcze jeden taki spód w ten sam sposób. Teraz krem: żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Twaróg masakrujemy blenderem. dodajemy żelatyne rozpuszczoną, rozgnieciony słodzik, aromat i  miksujmy. Białko ubijamy w osobnej misce.Delikatnie łączymy białko z twarogiem. Jeżeli masa jest gęsta i nie rozlewająca się to możemy od razu nakładać krem, jeżeli wyszła lejąca to trzeba ja wstawić do lodówki i zaglądać. Gdy jest gęsta: smarujemy jeden spód, przykrywamy drugim i łyżeczką robimy "małe chmurki" na drugim spodzie :) wstawiamy gotowe ciasto na trochę do lodówki u mnie to było około 30 min aż  krem całkowicie stężał.

 

3 komentarze:

  1. takie przepisy są fajne, można zrobić ciasto szybko i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. a nie dodajesz otrębów do ciasta ?? tylko z tych składników takie wychodzi??

    http://dietetyczneobzarstwo.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  3. chmurka przeee-pyszna :D wszyscy sie zajadali :) ale dodalam na góre galaretkę : żylatyna "sok wiśniowy - lidl" polecammmmmm :)

    OdpowiedzUsuń