2 bakłażany
ok 0,5 kg mielonego wołowego lub indyczego
2 pieczarki
cebula
2 łyżki przecieru pomidorowego
po łyżeczce serka wiejskiego na jeden bakłażan
Bakłażany przekrajamy wzdłuż i posypujemy solą- odstawiamy na pół godziny. Posiekane pieczarki i cebule podsmażamy na patelni. posypujemy pieprzem i odrobiną soli. Dorzucamy mielone, łyżkę przecieru i przyprawiamy (ja dałam ostrą i słodką paprykę, przyprawę do farszu mielonego, pieprz i odrobinkę czosnku). Po pół godziny zlewamy sok z bakłażanów. Smarujemy każdego odrobiną przecieru. Faszerujemy mięsem i na wierzch kładziemy po łyżeczce serka. Zostało mi trochę mięsa wiec włożyłam do foremki i zapiekłam obok w piekarniku. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika na około 45 min. na około 200 stopni. (zaglądać trzeba od czasu do czasu).
Często robię cukinię nadziewaną mięsem. Chętnie spróbuję twoją bakłażanową propozycję. Wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuńLubię, lubię! Pyszne są :)
OdpowiedzUsuń