14 listopada 2010

Bakłażany nadziewane


2 bakłażany
ok 0,5 kg mielonego wołowego lub indyczego
2 pieczarki
cebula
2 łyżki przecieru pomidorowego
po łyżeczce serka wiejskiego na jeden bakłażan


Bakłażany przekrajamy wzdłuż i posypujemy solą- odstawiamy na pół godziny. Posiekane pieczarki i cebule podsmażamy na patelni. posypujemy pieprzem i odrobiną soli. Dorzucamy mielone, łyżkę przecieru i przyprawiamy (ja dałam ostrą i słodką paprykę, przyprawę do farszu mielonego, pieprz  i odrobinkę czosnku). Po pół godziny zlewamy sok z bakłażanów. Smarujemy każdego odrobiną przecieru. Faszerujemy mięsem i na wierzch kładziemy po łyżeczce serka. Zostało mi trochę mięsa wiec włożyłam do foremki i zapiekłam obok w piekarniku. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika na około 45 min. na około 200 stopni. (zaglądać trzeba od czasu do czasu).


2 komentarze:

  1. Często robię cukinię nadziewaną mięsem. Chętnie spróbuję twoją bakłażanową propozycję. Wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię, lubię! Pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń